Home » Blog » Navigeren door de valkuilen van zakelijke verkoop

Navigeren door de valkuilen van zakelijke verkoop

okt 2, 2023 | Verkoopvaardigheden

Als accountmanager wordt van je verwacht dat je de deal sluit met je prospects. Je moet door hun bezwaren heen kunnen navigeren en oplossingen vinden die voor beide partijen werken. Maar wat gebeurt er als de zaken niet volgens plan verlopen? Wat zijn de grootste obstakels voor een ondernemer? Laten we eens kijken naar 8 van de meest voorkomende valkuilen, zodat je ze kunt vermijden. 

Je klant niet kennen 

Het is essentieel dat je de behoeften van je klanten kent en hun huidige situatie begrijpt voordat je probeert een verkoop te doen. Als je hun behoeften of pijnpunten niet begrijpt, dan zal het moeilijk voor je zijn om hen de juiste oplossing te bieden. Zorg ervoor dat je je klant grondig onderzoekt en veel vragen stelt, zodat je een voorstel kunt maken dat speciaal op hem is afgestemd. 

Niet voorbereid zijn 

Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent wanneer je met klanten afspreekt. Dat betekent dat je al je materiaal klaar moet hebben en ervoor moet zorgen dat alles up-to-date is. Dit omvat alle producten of diensten die je van plan bent aan te bieden, evenals prijslijsten, contracten en andere relevante documenten. Door voorbereid te zijn, laat je de klant zien dat je serieus zaken met hem wilt doen. 

De concurrentie niet begrijpen 

Om je te onderscheiden van je concurrentie is het essentieel dat je begrijpt wat zij aanbieden en hoe zij zich onderscheiden van anderen in de branche. Op die manier kun je, wanneer je met prospects spreekt, uitleggen waarom jouw bedrijf beter is dan de rest en benadrukken wat het uniek maakt. Door dit te doen creëer je geloofwaardigheid bij klanten en plaats je jezelf ook in een betere positie om meer deals succesvol af te sluiten.  

Je klant niet kennen 

Iets proberen te verkopen zonder te begrijpen aan wie je het verkoopt is een recept voor een ramp. Voordat je enige vorm van presentatie of contact maakt met klanten, onderzoek hun bedrijf en hun bedrijfstak, zodat je je benadering en boodschap daarop kunt afstemmen. Hoe meer je over hen weet, hoe groter je kansen op een verkoop.  

Gebrek aan voorbereiding 

Iedereen die ooit een verkoopgesprek heeft gevoerd weet dat voorbereiding de sleutel is. Je hebt beperkte tijd voor elk gesprek, dus het is belangrijk dat je voorbereid bent met informatiemateriaal zoals brochures of productmonsters, en ook met vragen of gesprekspunten die je tijdens het gesprek wilt behandelen. Dit zorgt ervoor dat het gesprek gericht en productief blijft.  

Je follow-up strategie vergeten  

Het is niet genoeg om alleen een goede indruk te maken op klanten; zorg ervoor dat je na elk gesprek of telefoongesprek een soort vervolgplan hebt, zodat ze zich herinneren wie je bent en waarom ze zouden moeten overwegen bij je te kopen. Of het nu gaat om het sturen van periodieke e-mails met updates over je producten of het aanbieden van speciale kortingen op basis van verwijzingen, het hebben van een plan zal helpen om hun aandacht vast te houden en de vaart erin te houden totdat ze uiteindelijk een aankoopbeslissing nemen.    

Sociale media niet effectief gebruiken

Sociale media is een van de krachtigste hulpmiddelen die verkopers tegenwoordig tot hun beschikking hebben. Niet alleen kan het helpen om snel en gemakkelijk in contact te komen met klanten, maar het stelt hen ook in staat om informatie over hun producten en diensten onmiddellijk te verspreiden onder vrienden en familieleden. Zorg ervoor dat je sterke profielen aanmaakt op alle belangrijke social media platforms en post regelmatig over nieuwe producten of promoties – dit zal een grote bijdrage leveren aan het vergroten van de bekendheid van je bedrijf bij potentiële kopers!

Deze 10 valkuilen zijn enkele van de meest voorkomende problemen die verkopers tegenkomen in hun verkoopproces. Maar door deze obstakels te begrijpen, kunnen accountmanagers beter worden toegerust om te anticiperen op problemen voordat ze zich voordoen en proactieve stappen te nemen om te voorkomen dat ze onderweg fouten maken. Met kennis komt vertrouwen; inzicht in deze valkuilen geeft accountmanagers een voorsprong op hun concurrenten en helpt hen ook sterkere relaties met hun klanten op te bouwen door oplossingen te bieden die specifiek op hun behoeften zijn afgestemd. Uiteindelijk leidt dit tot meer gesloten deals!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.