Home » Blog » Netwerken als een pro: 5 do’s en 5 don’ts 

Netwerken als een pro: 5 do’s en 5 don’ts 

okt 2, 2023 | Netwerken

Netwerken is een essentieel onderdeel van het accountmanager zijn. Het helpt je relaties met jouw netwerk op te bouwen met andere professionals, je netwerk uit te breiden en jezelf open te stellen voor nieuwe kansen. Maar bij zo’n belangrijke baan horen een paar regels waaraan je je moet houden. Hier zijn vijf do’s en vijf don’ts om je te helpen het meeste uit je netwerkervaring te halen. 

Do’s van netwerken 

1. Doe je onderzoek voordat je een evenement of afspraak bijwoont

Het is belangrijk om bekend te zijn met de mensen die je zal ontmoeten en hun achtergrond, zodat je zinvolle verbindingen kunt leggen. Verdiep je vast in je toekomstige gesprekspartner en bereidt een elevator pitch voor op basis van hun interesses.

2. Houd contact na het evenement

Blijf in contact met de mensen in je netwerk via sociale media, e-mail, of zelfs door een snel handgeschreven briefje of kaartje te sturen! Zorg hierbij ook dat je een zakelijk profiel hebt op LinkedIn. Hiermee kan je een professioneel netwerk opbouwen en mensen in je branche makkelijker bereiken.

3. Zoek naar manieren om anderen te helpen

Online netwerken gaat niet alleen over wat iemand voor jou kan doen, maar ook hoe jij hen kunt helpen! Of het nu gaat om het voorstellen aan iemand uit je netwerk of het geven van advies over iets waar ze misschien hulp bij nodig hebben, het initiatief nemen om hulp aan te bieden zal je een heel eind op weg helpen om duurzame contacten te leggen. 

4. Luister actief

Als je tijdens netwerkevenementen met iemand anders praat, is het belangrijk om actief te luisteren en aanwezig te zijn in het gesprek in plaats van alleen maar te bedenken wat je daarna wilt zeggen! Toon oprechte belangstelling voor wat anderen te zeggen hebben en stel vragen als er iets verduidelijkt of uitgewerkt moet worden.  

5. Neem de tijd om na elk evenement na te denken

Neem na afloop van het evenement de tijd om na te denken over wat goed ging en wat je anders had kunnen doen voor betere resultaten bij toekomstige evenementen! Zo kan je van elke ervaring blijven leren, zodat elke ervaring kan leiden tot succes bij het netwerken in de toekomst.  

Don’ts van netwerken 

1. Richt je niet te veel op jezelf

Hoewel het belangrijk is voor accountmanagers die hun netwerk willen opbouwen, moet je niet te veel over jezelf praten en in plaats daarvan gesprekken op een natuurlijke manier laten verlopen! Te veel over jezelf praten kan overkomen als opscheppen en mensen ervan weerhouden om verder met je in contact te komen.  

2. Vergeet je visitekaartjes niet

Een visitekaartje bij de hand hebben is erg handig bij het ontmoeten van nieuwe contacten, want zo kunnen zij (en jijzelf!) gemakkelijk bijhouden wie er allemaal op het evenement waren en welke contactgegevens je in de toekomst nodig hebt!  

3. Negeer de technologie niet

Hoewel face-to-face interactie nog steeds essentieel is bij het opbouwen van relaties tijdens het netwerken, heeft de technologie het leggen van contacten gemakkelijker gemaakt dan ooit tevoren! Het gebruik van digitale hulpmiddelen zoals Zoom, Skype of Google Hangouts zijn geweldige manieren om zakelijk netwerken levend te houden, zelfs wanneer fysieke afstand ons allen scheidt!  

4. Vergeet de follow-up niet

Door na een evenement op te volgen laat je zien hoe serieus je bent in het opbouwen van relaties binnen je netwerken en in de tijd verbonden te blijven! Maak indien mogelijk gebruik van bronnen na een evenement, zoals nieuwsbrieven, e-mails of zelfs tekstberichten van organisaties die evenementen organiseren; dit zijn geweldige kanalen om gesprekken voort te zetten en om in beeld te blijven bij collega’s en vakgenoten!  

5. Vergeet niet waarom we netwerken

Vergeet niet dat netwerken meerdere doelen dient dan alleen het uitbreiden van je professionele kring; gebruik deze evenementen als een gelegenheid om meer te leren over trends in de sector, beste praktijken te delen en nieuwe ideeën te genereren samen met degenen binnen je netwerk!

Kortom, succesvol netwerken vereist voorbereiding vooraf, actieve deelname tijdens, reflectieve analyse achteraf, aandacht voor het eigen gedrag, kennis van digitale hulpmiddelen die tegenwoordig worden gebruikt, tijdige follow-ups na het evenement, begrijpen waarom we in de eerste plaats netwerken , visitekaartjes altijd bij de hand houden . Door deze do’s en don’ts te volgen zou elke accountmanager in staat moeten zijn zijn vermogen te maximaliseren om waardevolle connecties te maken en zijn bestaande te versterken wanneer hij deelneemt aan enige vorm van netwerkactiviteit!  Veel succes!  Gelukkig netwerken!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.