Home » Blog » Hoe kan je een succesvolle sales pijplijn opbouwen?

Hoe kan je een succesvolle sales pijplijn opbouwen?

okt 2, 2023 | Pijplijn management

Als accountmanager weet je hoe belangrijk het is om een succesvolle pijplijn van accounts op te bouwen en te onderhouden. Een succesvolle pipeline betekent meer zakelijke kansen, meer omzet en succes op lange termijn. Maar hoe doe je dat? Het kan een grote onderneming lijken, maar maak je geen zorgen! Hier zijn 10 stappen die je zullen helpen de perfecte pijplijn voor je bedrijf te creëren. 

1. Organiseer je eerste pijplijn

De eerste stap in het creëren van een succesvolle pijplijn is om georganiseerd te raken. Zorg ervoor dat al je notities, contactgegevens, verkoopplannen en andere documenten gemakkelijk toegankelijk en up-to-date zijn. Op die manier heb je iets binnen handbereik als je het nodig hebt! 

2. Bepaal je doelmarkt

Weten wie je doelmarkt is, is de sleutel tot het opbouwen van een sterke pijplijn. Wat voor soort klanten zoek je? Uit welke geografische gebieden komen ze? Tot welke bedrijfstakken of beroepen moeten ze behoren? Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen de zoektocht te verfijnen, zodat je je kunt richten op die potentiële klanten die het beste passen bij je doelen en doelstellingen. 

3. Stel realistische doelen voor sales pijplijn

Als je eenmaal weet wie je doelmarkt is, stel dan realistische doelen voor jezelf en het team dat hen zal helpen bereiken. Zorg ervoor dat deze doelen meetbaar zijn, zodat iedereen weet hoe succes eruit ziet en de voortgang onderweg kan volgen. 

4. Ontwikkel relaties met potentiële klanten voordat je aan hen verkoopt

Het ontwikkelen van relaties met potentiële klanten helpt vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen – twee belangrijke factoren bij het maken van een verkoop. Neem de tijd om hen te leren kennen voordat je een verkooppraatje of productdemonstratie houdt. Dit laat hen weten dat je echt geeft om hun behoeften in plaats van te proberen snel geld te verdienen. 

5. Maak gebruik van bronnen zoals LinkedIn

LinkedIn is een bron van onschatbare waarde om in contact te komen met nieuwe klanten. Gebruik het verstandig door te zoeken naar mensen in specifieke industrieën of locaties, rechtstreeks contact op te nemen, of je aan te sluiten bij groepen die betrekking hebben op jouw product of dienst . Je weet maar nooit wie geïnteresseerd is in een aankoop!  

6. Gebruik marketing campagnes in je pijplijn

Met gerichte marketingcampagnes kun je potentiële klanten rechtstreeks bereiken en jezelf en je producten of diensten introduceren. Houd bij welke campagnes het beste presteren, zodat je weet waar de meeste van je leads vandaan komen!  

7. Volg klantinteracties op

Om ervoor te zorgen dat elke interactie met een potentiële klant telt, houd je gedetailleerde verslagen bij van gesprekken, e-mails, vergaderingen, enz. Deze informatie kan later worden gebruikt bij het opvolgen van klanten of bij het sluiten van de deal!  

8. Volg regelmatig op

Regelmatig opvolgen zorgt ervoor dat klanten betrokken blijven bij je merk in tegenstelling tot vergeten te worden na het eerste contact . Zorg er niet alleen voor dat deze follow-up gebeurt, maar zorg ook voor de kwaliteit ervan door relevante updates te geven over producten/diensten en veranderingen in nieuws of trends in de bedrijfstak!  

9. Monitor feedback van klanten

Door op de hoogte te blijven van de feedback van klanten kunnen accountmanagers hun aanpak zo nodig aanpassen en een betere klantenservice bieden! Controleer de feedback via enquêtes, online beoordelingen, berichten op de sociale media, enzovoort – alles waar klanten over hun ervaringen praten!   

10. Blijf aandachtig tijdens gesprekken/vergaderingen

Let tenslotte op tijdens gesprekken/vergaderingen met potentiële klanten! Stel vragen tijdens het gesprek/vergadering, zodat er aan beide kanten geen verwarring ontstaat over verwachtingen of resultaten! Beide partijen voldoende tijd gunnen tijdens deze gesprekken geeft alle betrokkenen meer vertrouwen in het samen zaken doen in de toekomst!   

Het opbouwen van een succesvolle pijplijn vergt hard werk, maar het volgen van deze 10 stappen zal het succes ervan helpen verzekeren! Van het organiseren en definiëren van doelmarkten, het stellen van meetbare doelen, het ontwikkelen van relaties, het inzetten van hulpmiddelen zoals LinkedIn, het gebruik van marketingcampagnes, het bijhouden van klantinteracties, het regelmatig opvolgen van klantfeedback, aandachtig blijven tijdens gesprekken/vergaderingen – elke stap speelt een belangrijke rol bij het helpen van accountmanagers bij het opbouwen van pijplijnen die omzetten in nieuwe zakelijke kansen! Veel succes!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.