Home » Blog » Hoe bereid je je voor op succesvol onderhandelen in een verkoopgesprek?

Hoe bereid je je voor op succesvol onderhandelen in een verkoopgesprek?

okt 2, 2023 | Onderhandelen en sluiten

Voorbereiding is essentieel als het gaat om succesvolle onderhandelingen. Als je hoopt een verkooppraatje te houden dat potentiële kopers zal overtuigen om in jouw product of dienst te investeren, dan moet je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk voorbereid bent. De tijd nemen om je goed voor te bereiden kan het verschil zijn tussen een succesvolle onderhandeling en een verlies. In deze blogpost wordt besproken hoe je jouw tijd kunt gebruiken om je voor te bereiden op een succesvolle onderhandeling in een verkooppraatje.

We zullen onderzoeken hoe je de beschikbare middelen kunt gebruiken en welke verschillende strategieën je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je al het mogelijke hebt gedaan om jouw verkooppraatje succesvol te maken. Dit omvat vooruit plannen, onderzoek doen naar jouw concurrentie en inzicht krijgen in de needs en doelstellingen van jouw doelgroep. Daarnaast bespreken we hoe je een effectieve presentatie kunt maken en geven we advies over hoe je assertief en zelfverzekerd kunt blijven tijdens het onderhandelen.

1. Doe vooraf onderzoek naar een potentiële prospect en klant

Een van de belangrijkste stappen bij het voorbereiden van een succesvolle onderhandeling in een verkooppraatje is om vooraf potentiële klanten te onderzoeken. Je moet goed op de hoogte zijn van de needs en interests van de klant om een effectieve pitch te creëren die hen zal aanspreken. Verzamel informatie over de klant, zoals hun branche, de grootte van de organisatie, lopende projecten en alle producten of diensten die ze momenteel gebruiken. Dit helpt je om je pitch af te stemmen op hun specifieke behoeften en interesses en maakt het waarschijnlijker dat ze geïnteresseerd zullen zijn in wat je te bieden hebt.

2. Ontwikkel een strategie om op bezwaren te anticiperen

Weten hoe te anticiperen op bezwaren van klanten is essentieel voor succesvol onderhandelen in een verkooppraatje. De beste manier om dit te doen is door een strategie te ontwikkelen. Begin met het doen van onderzoek naar de behoeften, interesses en pijnpunten van jouw klant, evenals naar wat concurrenten mogelijk aanbieden. Door dit te doen, kunt je het perspectief van de klant begrijpen en mogelijke bezwaren anticiperen. je kunt jouw team ook om input vragen over eventuele bezwaren van klanten. Zo kunt je een uitgebreide lijst opstellen die je kunt gebruiken om jouw onderhandelingen voor te bereiden. Anticiperen op bezwaren zal je ook helpen om overtuigende tegenargumenten te bedenken om een succesvolle onderhandeling te garanderen.

3. Oefen je salespitch met een collega

Voorbereiding op een succesvolle onderhandeling tijdens een verkoopgesprek is essentieel voor elke verkoper. Een van de beste manieren om dit te doen, is door je pitch te oefenen met een collega. Door je pitch met iemand anders te oefenen, kun je vertrouwen krijgen in je eigen woorden en ervoor zorgen dat je je punten goed kunt verwoorden. Bovendien geeft het hebben van een andere persoon om je feedback te geven je de mogelijkheid om indien nodig aanpassingen aan te brengen en ervoor te zorgen dat je een sterk argument kunt maken.

4. Maak een aantrekkelijk aanbod voor je verkoopgesprek

Zodra je de behoefte van de klant hebt geïdentificeerd, is de volgende stap het doen van een aantrekkelijk aanbod. Dit kan door een pakket samen te stellen van producten en diensten die de klant aantrekkelijk vindt. De sleutel is om ervoor te zorgen dat het pakket is afgestemd op de pijnpunten van de klant. Dit kan het aanbieden van een korting, gratis verzending of een bundel van producten en services zijn die de klant nodig heeft, allemaal op één plek. je kunt de klant ook toegevoegde waarde bieden door trainingen, ondersteunende diensten of onderhoudscontracten op te nemen. Door een aantrekkelijk aanbod te doen, kan de klant een positieve beslissing nemen.

5. Gebruik lichaamstaal om vertrouwen te tonen

Het is belangrijk om een zelfverzekerde houding aan te nemen bij het onderhandelen in een verkooppraatje. Een manier om dit te doen is door lichaamstaal te gebruiken om vertrouwen te tonen. Dit omvat het handhaven van een goede houding, het hoofd omhoog en de schouders naar achteren houden en oogcontact maken tijdens het praten. Bovendien kunnen gebaren zoals glimlachen, knikken en naar voren leunen helpen om een positieve, professionele sfeer te creëren. Hoe sterker je aanwezigheid, hoe meer vertrouwen de andere partij in je pitch zal hebben.

Kortom, er zijn veel manieren om een succesvolle onderhandeling tijdens het gesprek te benaderen. Je voorbereiden is een essentiële stap die inhoudt dat je de nodige informatie verzamelt, jouw presentatie oefent en ervoor zorgt dat je bekend bent met het onderhandelingsproces. Daarnaast is het belangrijk om een open geest te hebben en bereid te zijn je aanpak aan te passen aan de pijnpunten van de andere partij. Met de juiste voorbereiding en mindset zorg je voor een succesvolle onderhandeling en een boost in je sales.

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes.

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam.

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Prospects en klanten

Verbeteren van verkoopvaardigheden.

Mindset en gedrag

Ontwikkelen van eigenschappen en houding.

Leidinggeven

Professioneel leidinggeven aan jou salesteam.

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar theorie naar praktijk.

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces en/of salesafdeling.

Salesmanagement

Begeleiden van salesmanagement in de praktijk.

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten.

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures.

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch.

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.

Meer interessante artikelen