Home » Blog » Een succesvolle verkoop mindset bereiken in 10 stappen

Een succesvolle verkoop mindset bereiken in 10 stappen

okt 2, 2023 | Overig

Sales is een mentaal en emotioneel uitputtende baan. De hoogtepunten zijn hoog, maar de dieptepunten zijn erg laag. Het kan gemakkelijk zijn om te vergeten waarom je als ondernemer überhaupt in de verkoop bent gegaan als je niet de juiste mindset hebt. Daarom is het belangrijk stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat je een succesvolle mentaliteit behoudt tijdens je carrière in accountmanagement. Hier zijn 10 stappen om je te helpen gemotiveerd, productief en vol zelfvertrouwen op weg naar succes helpen. 

1. Stel duidelijke sales doelen

Het stellen van doelen geeft je iets om naar te streven, en helpt je gemotiveerd te blijven en jezelf te blijven verbeteren. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn, maar toch uitdagend genoeg om jezelf buiten je comfortzone te duwen. 

Het is ook belangrijk te onthouden dat doelen moeten worden opgesplitst in kleinere, beter haalbare stappen. Op die manier kan je jouw vooruitgang bijhouden en je successen onderweg vieren. Zorg er ten slotte voor dat je jouw vooruitgang regelmatig evalueert en je doelen zo nodig bijstelt.

2. Heb een positieve mindset

Een optimistische sales mindset helpt je op weg naar succes en maakt de dagelijkse taken leuker. Probeer niet te verzanden in negatieve gedachten – richt je in plaats daarvan op wat er goed gaat, vier kleine overwinningen, en zoek de positieve kanten van elke situatie. 

Bovendien kan het stellen van doelen je helpen gemotiveerd te blijven en vooruitgang te boeken bij het bereiken van jouw succes. Deel grotere doelen op in kleinere, haalbare stappen om jezelf op koers en gefocust te houden. En vergeet niet jezelf een schouderklopje te geven voor al je harde werk – het is belangrijk om je prestaties te erkennen!

3. Geloof in jezelf als ondernemer

Vertrouwen hebben in je vaardigheden is de sleutel tot succesvol verkopen. Wees niet bang om te falen; gebruik tegenslagen als kansen om te leren en te groeien! Blijf oefenen totdat je elke taak of vaardigheid die nodig is voor succes onder de knie hebt. 

Vergeet niet dat zelfs de meest succesvolle verkopers begonnen zijn als beginners, dus laat je niet ontmoedigen als het even duurt voordat je alles onder de knie hebt. Wees volhardend en blijf gericht op je doelen. Zorg ervoor dat je je richt op het opbouwen van relaties met klanten, ken je product door en door, wees voorbereid op bezwaren en oefen in actief luisteren. Onthoud ten slotte dat vertrouwen de sleutel is; geloven in jezelf leidt tot meer succes!

4. Neem verantwoordelijkheid voor je werk

Verantwoordelijkheid nemen voor je werk laat anderen zien dat je integer bent en trots bent op wat je doet – beide cruciale kwaliteiten van succesvolle accountmanagers! Eigen verantwoordelijkheid nemen betekent ook dat je bereid bent om meer te doen dan nodig is, waardoor anderen je zullen zien als een waardevolle aanwinst voor hun team. 

Door verantwoordelijkheid te nemen voor je werk, kan je ook aan anderen laten zien dat je betrouwbaar bent. Zo bouw je relaties en vertrouwen op met collega’s, klanten en opdrachtgevers. Verantwoordelijkheid nemen voor je werk helpt je ook om professioneel te groeien doordat je nieuwe uitdagingen aangaat, risico’s neemt en van je fouten leert.

5. Omarm uitdagingen met open armen

Uitdagingen kunnen op het eerste gezicht ontmoedigend lijken, maar vaak liggen er kansen voor leren en groei onder verborgen als we maar goed genoeg kijken! Probeer niet overweldigd te worden door uitdagingen – zie ze in plaats daarvan als puzzels die wachten om opgelost te worden!  

Deel de uitdaging op in kleinere, beter beheersbare taken en concentreer je op het voltooien van één stap tegelijk. En wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt – er zijn veel mensen die je advies en steun kunnen geven.

6. Vind jouw ‘waarom’

Motivatie begint vaak van binnenuit – neem dus wat tijd van je dag om uit te zoeken wat jou naar succes drijft? Wat wil JIJ met deze carrière? Als je het antwoord hebt gevonden, gebruik dat dan als brandstof wanneer het moeilijk wordt of de motivatie begint af te nemen! 

Soms helpt het om je doelen en ambities ook op te schrijven, zodat je ze voor ogen kunt houden. Succes visualiseren en jezelf voorstellen dat je je doelen bereikt, kan ook een nuttige manier zijn om gemotiveerd te blijven. Vergeet ten slotte niet jezelf te belonen wanneer je mijlpalen bereikt of iets bereikt – dit zal je helpen gemotiveerd te blijven en je eraan herinneren dat het harde werk vruchten afwerpt!

7. Blijf georganiseerd

Georganiseerd zijn zal helpen het stressniveau laag te houden door ervoor te zorgen dat niets door de mazen van het net valt! Gebruik organisatorische hulpmiddelen zoals lijsten, planners of kalenders, zodat deadlines je niet onverwacht overvallen!  

Het kan ook helpen de tijd effectiever te beheren door een plan voor de dag te maken en je daaraan te houden. Als de taken duidelijk zijn afgebakend, is het gemakkelijker om prioriteiten te stellen en tijd te vinden voor alles wat gedaan moet worden! Bepalen wat eerst moet gebeuren, kan helpen om de stress onder controle te houden en ervoor te zorgen dat alle deadlines worden gehaald.

8. Feedback krijgen

Feedback krijgen van collega’s of mentoren kan helpen inzicht te geven in gebieden waar verbetering nodig is of fouten aan het licht brengen die gecorrigeerd moeten worden – allemaal waardevolle informatie bij het streven naar succes!  

Feedback van collega’s of mentoren kan ook helpen om het moreel te verhogen en vertrouwen op te bouwen, omdat het hard werk en de geleverde inspanningen kan valideren. Bovendien zorgt feedback voor een open dialoog die een betekenisvolle relatie tussen mentor en mentee kan creëren, wat leidt tot een beter begrip tussen beide partijen. Ten slotte is feedback van collega’s of mentoren een geweldige manier om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en technologieën in het vakgebied of de industrie.

9. Blijf op de hoogte van trends in de branche

Als je op de hoogte blijft van trends in de branche, blijft je kennis relevant, hoe lang het ook geleden is dat je voor het laatst hebt verkocht! Op de hoogte blijven helpt ook om zelfgenoegzaamheid te voorkomen, waardoor de verkoopprestaties na verloop van tijd achteruit kunnen gaan… dus zorg ervoor dat je elke dag tijd maakt om het nieuws uit de branche te lezen!

Dit kan bestaan uit het lezen van vakbladen en websites, het bijwonen van branchespecifieke conferenties en workshops, het volgen van online cursussen of lessen en het netwerken met collega’s. Daarnaast kan je belangrijke beïnvloeders in het vakgebied volgen op sociale media om op de hoogte te blijven van hun nieuwste inzichten. Luister naar hun overtuigingen en doe hier iets mee als dit bij jou past. Blijf tot slot openstaan voor nieuwe ideeën en technologieën die de manier waarop mensen kopen veranderen.

10. Zorg voor jezelf

Last but certainly not least – zorg ervoor dat JIJ op de eerste plaats komt in tijden van stress of overbelasting! Neem pauzes wanneer dat nodig is; geef prioriteit aan slaap; beweeg regelmatig; eet gezonde maaltijden; breng kwaliteitstijd door met familie en vrienden… al deze activiteiten zorgen voor lichamelijk en geestelijk welzijn, wat zal leiden tot algemeen professioneel succes! 

Een succesvolle mentaliteit behouden terwijl je in de verkoop werkt is geen gemakkelijke opgave – maar met toewijding en doorzettingsvermogen is het absoluut mogelijk! Door deze 10 stappen te volgen, kunnen accountmanagers overal gemotiveerd en productief blijven terwijl ze hun ultieme doel bereiken – verkoopsucces! Veel succes!

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes.

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam.

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Prospects en klanten

Verbeteren van verkoopvaardigheden.

Mindset en gedrag

Ontwikkelen van eigenschappen en houding.

Leidinggeven

Professioneel leidinggeven aan jou salesteam.

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar theorie naar praktijk.

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces en/of salesafdeling.

Salesmanagement

Begeleiden van salesmanagement in de praktijk.

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten.

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures.

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch.

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.

Meer interessante artikelen