Home » Blog » 5 technieken om toe te passen tijdens het onderhandelen

5 technieken om toe te passen tijdens het onderhandelen

okt 2, 2023 | Onderhandelen en sluiten

Onderhandelen is een fundamenteel onderdeel van de verkoop en is een sleutelfactor bij het bepalen van het succes van een verkoper. Er zijn twee mensen of partijen nodig om samen te komen en een wederzijds voordelige oplossing te vinden die voor beiden bevredigend is. Hoewel onderhandelen een vaardigheid is die moet worden ontwikkeld, zijn er enkele technieken die kunnen worden gebruikt om een succesvol resultaat effectief te vergemakkelijken. In deze blogpost onderzoeken we vijf effectieve onderhandelingstechnieken die een verkoper kan gebruiken in een verkoopgesprek en geven we enkele tips om deze effectief in te zetten. Met deze tools en strategieën kunnen verkopers hun onderhandelingsvaardigheden aanscherpen en succesvoller worden in het sluiten van deals.

1. Gebruik stilte tijdens de onderhandeling

Een van de krachtigste onderhandelingstechnieken die een verkoper in een onderhandelingsgesprek kan gebruiken, is het gebruik van stilte. Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het strategisch gebruiken van korte periodes van stilte een nuttig hulpmiddel zijn in het onderhandelingsproces. Door te zwijgen, kunt je de andere partij aanmoedigen om te spreken, jouw zelfvertrouwen tonen en uzelf de tijd geven om na te denken over jouw volgende stap. Dit kan je helpen de situatie beter te beoordelen en de beste manier te vinden om verder te gaan. Bovendien, als de andere partij zich ongemakkelijk voelt bij de stilte, is de kans groter dat ze concessies doen om aan jouw eisen te voldoen.

2. Deel het verschil tijdens het onderhandelen

Deel het verschil. Bij deze techniek moeten verkopers uitleggen waarom hun product of dienst beter is dan die van de concurrentie. Het is belangrijk om te focussen op de waarde, niet alleen op de prijs. Verkopers moeten hun kennis en begrip van het product gebruiken om uit te leggen waarom hun aanbod de betere keuze is. Ze moeten ook bereid zijn om vragen van klanten te beantwoorden en bewijs te leveren om hun beweringen te staven. Deze onderhandelingstechniek is handig om de deal te sluiten en ervoor te zorgen dat klanten een aankoop doen.

3. Rapport opbouwen als onderhandelaar

Het opbouwen van een goede verstandhouding is een belangrijke onderhandelingstechniek om te gebruiken. Het helpt om een sterke band tussen de verkoper en de klant te creëren en ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij elkaar. De verkoper moet een persoonlijke band met de klant opbouwen door vragen te stellen over hun interesses en aandachtig te luisteren naar hun antwoorden. De verkoper moet er ook voor zorgen dat hij oprechte empathie toont voor de situatie van de klant. Door een goede verstandhouding op te bouwen, is de kans groter dat de klant de verkoper vertrouwt en zich comfortabel genoeg voelt om beslissingen te nemen.

4. Herkaderen als onderhandelingsstijl

Deze techniek is genoemd naar een voormalige marinepiloot en houdt in dat de verkoper met zijn klant onderhandelt op basis van de belangen van beide partijen. De verkoper moet zich concentreren op het achterhalen van wat de klant wil en nodig heeft, en vervolgens oplossingen aanbieden die aan de behoeften van de klant voldoen. Deze techniek is geweldig om te helpen bij het opbouwen van sterke relaties met klanten en om ervoor te zorgen dat beide partijen tevreden zijn aan het einde van de onderhandeling.

5. Een win-win oplossing creëren als onderhandelingstactiek

Onderhandelingen moeten altijd worden benaderd met als doel een win-win oplossing te creëren. Dit betekent dat zowel jij als de tegenpartij tevreden moeten kunnen zijn met de uitkomst van de onderhandelingen. Om dit te bereiken, moeten beide partijen zich richten op het begrijpen van hun eigen belangen en die van de ander, en werken aan het vinden van een gemeenschappelijke basis waarover beide partijen het eens kunnen worden. Door begrip te ontwikkelen voor elkaars machtsposities en behoeften, wordt het makkelijker om tot een oplossing te komen en een compromis te sluiten die tegemoet komt aan ieders belang.

Kortom, er zijn veel onderhandelingstechnieken die een verkoper kan gebruiken om een verkoop te helpen sluiten. Deze omvatten verankering, wederkerigheid, etikettering, samenwerking en vleierij. Door deze technieken te begrijpen en toe te passen, kan een verkoper een win-winsituatie creëren, vertrouwen opbouwen en een positieve relatie met de klant ontwikkelen. Uiteindelijk vereist een succesvolle onderhandeling dat beide partijen tot een overeenkomst komen die gunstig is voor alle betrokkenen.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.