Home » Blog » 5 eigenschappen van een goede verkoper

5 eigenschappen van een goede verkoper

okt 2, 2023 | Verkoopvaardigheden

Een carrière in de verkoop is een van de meest opwindende en lonende wegen die je kunt inslaan. Het kan ook erg uitdagend zijn en vereist een bepaald aantal vaardigheden en attributen. Geslaagde verkopers hebben een uniek vermogen om klantbehoeften te beoordelen, boeiende oplossingen te ontwikkelen en sterke relaties op te bouwen. Ze hebben een aangeboren begrip van hoe ze een product of dienst effectief op de markt kunnen brengen en gebruiken hun communicatie- en onderhandelingsvaardigheden om de deal te sluiten. Uiteindelijk is een succesvolle verkoper iemand die de kunst van het verkopen onder de knie heeft en begrijpt hoe hij kan uitblinken in het steeds veranderende landschap van de huidige markt. Hier gaan we in op de essentiële karaktereigenschappen en kwaliteiten die een goede verkoper moet bezitten om succesvol te zijn.

1. Begrijp de behoeften van de klant

Een van de belangrijkste aspecten om een geslaagde verkoper te worden, is het begrijpen van de behoeften van jouw klanten. Het is essentieel om de tijd te nemen om te leren over hun problemen en pijnpunten, waar ze naar op zoek zijn en waarom ze het nodig hebben. Dit inzicht kan worden verkregen door onderzoek, gesprekken met klanten en door simpelweg hun gedrag te observeren. Door te begrijpen wat jouw klanten nodig hebben, kunt je jouw diensten afstemmen op hun behoeften en een betere klantervaring bieden. Dit zal je helpen om vertrouwen op te bouwen en de kans op een verkoop te vergroten.

2. Zorg voor een effectief verkooppraatje

Om als verkoper succesvol te zijn, moet je een effectief verkooppraatje kunnen houden. Een verkooppraatje is jouw kans om de waarde van het product of de service die je aanbiedt aan te tonen en een overtuigend argument te geven waarom een klant voor je zou moeten kiezen. Het moet worden afgestemd op de behoeften van de prospect en voordelen bevatten die voor hen relevant zijn. Bovendien moet het verkooppraatje beknopt, duidelijk en goed ingestudeerd zijn. Met vertrouwen en evenwicht een verkooppraatje kunnen houden, is de sleutel tot een geslaagde verkoper.

3. Bouw relaties op met prospects

Het opbouwen van relaties met klanten is een essentieel onderdeel om een geslaagde verkoper te worden. Klanten willen zich gewaardeerd voelen en ze moeten erop kunnen vertrouwen dat de verkoopmedewerker met wie ze spreken een expert is die hen kan helpen de beste beslissingen te nemen. Een verkoper die relaties met klanten waardeert, zal de tijd nemen om elke individuele klant en hun behoeften te leren kennen, zodat ze beter kunnen begrijpen welke producten en diensten voor hen het meest voordelig zijn. Ze zullen er ook naar streven om in contact te blijven met hun klanten om ervoor te zorgen dat ze de best mogelijke service en ondersteuning krijgen. Door dit te doen, zullen ze in staat zijn om vertrouwen en loyaliteit op te bouwen tussen henzelf en de klant, en zullen ze beter toegerust zijn om succesvol te verkopen.

4. Stel haalbare doelen voor jouw verkopers

Een van de belangrijkste elementen om een succesvolle verkoper te worden, is het stellen van haalbare doelen. Haalbare doelen zijn doelen die uitdagend maar realistisch zijn en die specifiek en meetbaar moeten zijn. Stel bijvoorbeeld een doel om de maandelijkse sales met 10% te verhogen, in plaats van simpelweg een doel te stellen om sales te verhogen. Door je doelen op te schrijven, blijf je gemotiveerd, omdat je je voortgang kunt volgen en waar nodig kunt bijstellen. Je kunt langetermijndoelen ook opsplitsen in kleinere, beheersbare doelen en jezelf belonen voor het behalen ervan. Door haalbare doelen te stellen, kun je een succesvolle verkoper worden en de omzet van je bedrijf verhogen.

5. Gebruik software voor het bijhouden van verkopen

Software voor het volgen van verkopen is een hulpmiddel van onschatbare waarde voor elke verkoopmedewerker die succesvol wil worden. Door alle verkoopactiviteiten bij te houden, helpt deze software prestaties te analyseren en verbeterpunten te identificeren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om betere verkoopstrategieën te creëren, verkoopleads bij te houden en toekomstige prestaties te voorspellen. Verkooptrackingsoftware kan verkoopmedewerkers ook helpen hun prospects beter te begrijpen, waardoor ze meer op maat gemaakte diensten en producten kunnen leveren. Deze software bespaart niet alleen tijd en verhoogt de efficiëntie, maar het kan ook helpen hun klantenservice te verbeteren en meer sales te maken.

Kortom, om een geslaagde verkoper te worden, is hard werken en toewijding nodig. Het vereist het ontwikkelen van sterke communicatieve vaardigheden, het begrijpen van de behoeften en wensen van de prospect en het vertrouwen hebben om effectief een deal te sluiten. Met oefening en vastberadenheid kan elke verkoopmedewerker zijn doelen bereiken en succesvol worden in zijn vakgebied.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.