Home » Blog » 10 tips voor het maken van een succesvolle sales funnel

10 tips voor het maken van een succesvolle sales funnel

okt 2, 2023 | Funnel management

Een sales funnel is een belangrijk hulpmiddel voor elke accountmanager. Het is een manier om potentiële klanten door het verkoopproces te leiden, van het eerste contact tot de aankoop. Een sales funnel kan je helpen je rendement te maximaliseren, in kaart te brengen welke reis je klant aflegt en meer mensen te bereiken met je product of dienst. Hier volgen 10 tips voor het maken van een succesvolle sales funnel in de zakelijke verkoop. 

1. Maak een boeiende inleiding voor je sales funnel

Denk eerst na over het klanttraject van begin tot eind: wat hebben ze nodig of willen ze? Je kan dit eenvoudig gebruiken als basis voor je introductie in de marketing funnel. Houd er rekening mee dat klanten directheid waarderen, dus wees niet bang om meteen ter zake te komen! Probeer daarnaast taal te gebruiken die nieuwsgierigheid opwekt en verdere verkenning aanmoedigt. Spannende beschrijvingen van producten die wijzen op mogelijke voordelen, kunnen mensen verderop in de rij trekken.

2. Vertrouwen wekken

Ben je op zoek naar manieren om vertrouwen te wekken in jouw sales funnel? Je bent niet alleen. Veel ondernemers worstelen met de vraag hoe ze hun verkoopprocessen het beste kunnen verbeteren, wat het moeilijk kan maken om meer deals te sluiten en de omzet te verhogen.

Het goede nieuws is dat je door een paar eenvoudige stappen te nemen, ervoor kunt zorgen dat jouw marketing funnel goed is uitgerust om klanten binnen te halen en het vertrouwen in jouw merk te vergroten. Begin met het beoordelen van de huidige staat van je verkoopproces, inclusief eventuele problemen of problemen die van invloed kunnen zijn op de effectiviteit ervan. Implementeer van daaruit nieuwe strategieën, zoals het creëren van een geautomatiseerd onboardingproces voor klanten of het gebruik van marketingautomatiseringstools om marketingactiviteiten en communicatie te stroomlijnen. Overweeg daarnaast te investeren in CRM-software (Customer Relationship Management) om leads en deze gedurende de hele verkoopcyclus te volgen.

3. Gebruik automatisering voor je marketing funnel

Automatisering kan helpen bij het stroomlijnen van activiteiten binnen het verkoopproces en geeft je team meer tijd om zich te concentreren op marketing- en verkoopinspanningen. De eerste stap naar het benutten van automatisering is begrijpen hoe het je bedrijf ten goede kan komen.

Met automatisering kan je handmatige taken verminderen die veel van de kostbare tijd van jouw team in beslag nemen, zoals het maken van e-mails, het beheren van leads en het bijhouden van klantgegevens. Met geautomatiseerde tools, zoals leadscoresystemen of chatbots, kan je potentiële verkoopkansen effectiever identificeren en sneller met prospects communiceren. Bovendien stelt het automatiseren van vervelende processen jouw team in staat om hun aandacht te richten op die activiteiten die menselijke interactie vereisen. Door op deze manier middelen vrij te maken, kan automatisering resulteren in een hogere productiviteit voor de hele organisatie, niet alleen voor de verkoopafdeling!

4. Zorg voor waarde

Het creëren van waarde in jouw sales funnel is een geweldige manier om je klantrelaties te versterken en activiteit te verhogen. Of je nu net begint met een nieuwe sales funnel of een bestaande sales funnel probeert te verbeteren, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je iets van echte waarde aanbiedt in plaats van je alleen op de verkoop te concentreren.

Door waardevolle inhoud te creëren, zoals tutorials, e-books of een webinar die klanten helpen tijdens hun kooptraject, kan je ze de informatie en opleiding geven die ze nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over jouw product of dienst. Bovendien zal het aanbieden van kortingen of exclusieve deals voor loyale klanten hen aanmoedigen om in de toekomst weer bij je bedrijf te kopen. Uiteindelijk zal dit leiden tot meer kansen voor inkomsten in de loop van de tijd, terwijl het ook het vertrouwen met je klantenbestand bevordert.

5. Volg je verkooptrechter

Ben je klaar om je omzet te maximaliseren? Dan is het tijd om je funnel te volgen in het salesproces! Het begint met bewustwording, wanneer een lead zich bewust wordt van je product en tot aankoop aanzetten. Door elke stap in de trechter te begrijpen, kan je gerichte campagnes maken die meer leads genereren en omzet verhogen.

Als je eenmaal de stappen in jouw eigen sales funnel hebt geïdentificeerd, moet je bereid zijn om deze regelmatig te controleren. Dit betekent alles bekijken, van demografische gegevens en gedragspatronen van je klanten tot websiteprestaties en leadconversiepercentages. Met deze informatie kan je campagnes beter targeten die specifiek zijn toegesneden op elke stap van het koperstraject. Door deze statistieken in de loop van de tijd bij te houden, krijg je ook waardevolle inzichten in wat het beste werkt om winst te maken.

6. Wees flexibel in je salesfunnel

Flexibiliteit is de sleutel als het gaat om het gebruik van een sales funnel. Je moet altijd op zoek zijn naar manieren om wijzigingen aan te brengen die de klantervaring kunnen verbeteren of helpen om sneller meer deals te sluiten. Probeer verschillende strategieën uit en houd de gegevens in de gaten, zodat je weet wat het beste werkt voor jouw bedrijf. Hier en daar kleine aanpassingen maken kan een enorme impact hebben op je bedrijfsresultaten!

Vergeet bij het ontwikkelen van een flexibele sales funnel niet regelmatig contact op te nemen met klanten en prospects. Vraag hen wat ze van het proces vinden, hoe ze hun ervaring ermee hebben gevonden en of er iets is dat ze zouden veranderen of toevoegen.

 7. Test en experimenteer

Het is belangrijk om regelmatig verschillende elementen van je sales funnel te testen en ermee te experimenteren, zoals de volgorde van pagina’s, inhoud op elke pagina, afbeeldingen of video’s inbegrepen, of zelfs prijsmodellen. Door tests uit te voeren op deze componenten van je trechter, kan je bepalen wat het beste werkt om leads om te zetten in betalende klanten.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je salesfunnel heel groot is. Dan is het slimmer om meerdere funnels te maken waarin de prospect net als normaal verschillende fases doorgaat. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze funnels nog steeds goed op elkaar aansluiten en dat elke fase goed doordacht is. 

Door gebruik te maken van een combinatie van gegevensgestuurde inzichten uit A/B-testen en enquêtes, evenals creativiteit bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om prospects door de trechter te leiden, kunnen ondernemers een verkoopsysteem creëren dat hun winst maximaliseert!

8. Gebruik visuele inhoud

Het gebruik van visuele content in je sales funnel is een spannende en innovatieve manier om de effectiviteit van je verkoopstrategie te vergroten. Visuele inhoud vergroot de betrokkenheid, geeft een dieper inzicht in het product of merk dat wordt verkocht en helpt uiteindelijk om meer deals te sluiten.

Met visuals zoals infographics kan je bijvoorbeeld complexe informatie overbrengen in een gemakkelijk verteerbare vorm die alle soorten leerlingen aanspreekt. Video’s geven potentiële klanten meer inzicht in wat ze van je product of dienst kunnen verwachten, terwijl afbeeldingen helpen bij het creëren van merkherkenning en loyaliteit. Bovendien kan je met digitale marketingtools zoals advertenties op sociale media een breder publiek bereiken dan ooit tevoren door hen toegang te geven tot opvallende beelden die hun aandacht trekken en hen door de sales funnel leiden.

9. Optimaliseer je pagina’s

Het optimaliseren van pagina’s binnen een sales funnel kan de effectiviteit van je salesproces drastisch verhogen. Met geoptimaliseerde pagina’s kan je meer leads binnenhalen en deze omzetten in betalende klanten.

Door de pagina’s in jouw sales funnel te verbeteren, kan je een betere ervaring voor klanten creëren. Dit omvat het creëren van overtuigende call-to-actions die klanten aanzetten tot actie, het stroomlijnen van paginanavigatie om het voor klanten gemakkelijker te maken om te kopen, en het gebruik van krachtige beelden die producten helpen uitleggen. Bovendien stelt het gebruik van A/B-testen je in staat om verschillende versies van pagina’s te splitsen om te meten welke versie het meest succesvol is met conversies.

10. Follow-up je leads

Wanneer je een sales funnel bouwt, is het doel om meer leads en uiteindelijk meer winst te genereren. Maar als je die leads niet op een effectieve manier opvolgt, kunnen al je inspanningen voor niets zijn.

Met een effectieve follow-upstrategie voor de verkooptrechter kan je echter je conversieratio maximaliseren en je ROI verhogen. Hier is hoe: Begin met het segmenteren van je contacten in verschillende groepen, zodat je relevante informatie naar elke individuele groep stuurt – van e-mails met kortingen op bepaalde producten tot gratis demo’s van nieuwe software. Afhankelijk van het stadium waarin ze zich in de reis van de koper bevinden, zal dit hen helpen dichter bij het nemen van een aankoopbeslissing te komen.

Gebruik vervolgens automatiseringstools zoals e-mailcampagnes en marketingautomatiseringsplatforms om tijdens hun koopcyclus top-of-mind te blijven bij prospects.

Het creëren van een succesvolle salesfunnel is geen gemakkelijke taak, maar het is zeker te doen als je deze 10 tips volgt! Als je duidelijk weet waar je moet beginnen en welke strategieën je moet gebruiken, kun je je prestaties verbeteren en het rendement op investeringen van tijd en geld op de lange termijn maximaliseren! Accountmanagers kunnen veel baat hebben bij een goede strategie voor het creëren van een verkoopfunnel door ervoor te zorgen dat ze meer mensen bereiken met hun product en tegelijkertijd meer rendement halen uit hun marketinginvesteringen!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.