Home » Blog » 10 stappen om met succes een vrijblijvende offerte te verkrijgen

10 stappen om met succes een vrijblijvende offerte te verkrijgen

okt 2, 2023 | Offerte

Het veiligstellen van een succesvolle offerte is een belangrijk onderdeel van het werk van elke accountmanager. Het vereist inzicht in de klant, zijn behoeften en de diensten die je kan leveren. Om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke resultaat krijgt, zijn hier 10 stappen die je kan nemen om met succes een offerte veilig te stellen. 

1. Onderzoek je klant

Wanneer klanten een offerte aanvragen, is het bij het samenstellen essentieel om te begrijpen waar ze naar op zoek zijn en hoe ze het beste aan hun behoeften kunnen voldoen. Met deze kennis in de hand, kan je een aanbieding opstellen die zich onderscheidt van de concurrentie en helpt bij het sluiten van de deal.

Het begrijpen van de wensen van je klant begint met het stellen van vragen. Zijn er specifieke functies of services waarnaar ze op zoek zijn? Wat is hun budget? Hoe snel moeten ze geleverd worden? Door deze vragen te beantwoorden, kan je een oplossing op maat creëren die is afgestemd op hun individuele behoeften.

2. Schets je aanbod voor de offerteaanvraag

Het is tijd om je aanbod in detail te schetsen, zodat je klant precies weet wat hij van je krijgt. Verkopen gaat niet alleen over het doen van een verkoop – het gaat over het leveren van waarde, en het schetsen van alle kenmerken en voordelen van jouw aanbod is de sleutel. Door de details te schetsen, zorg je ervoor dat je klant je zal vertrouwen, tevreden zal zijn met hun aankoopbeslissing en enthousiast zal zijn om in de toekomst weer bij jou te kopen!

Het is essentieel bij de verkoop om ervoor te zorgen dat alle functies en voordelen duidelijk worden weergegeven. Jouw klant moet precies weten wat hij voor zijn geld krijgt – wanneer je hem een gedetailleerd overzicht geeft van wat hij krijgt als hij bij je koopt, is er geen reden tot vragen of onzekerheid over de vraag of het het waard is. Dit bouwt vertrouwen op tussen potentiële klanten en jezelf als verkoper.

3. Maak een indrukwekkende presentatie

Zodra je offerte is geschetst en prijsdetails zijn bepaald, is de volgende stap om er een visueel aantrekkelijke presentatie van te maken. Op deze manier kan je klant de informatie die hem wordt gepresenteerd gemakkelijk begrijpen en krijgt hij een positieve indruk van jou en je bedrijf.

Het creëren van een indrukwekkende presentatie omvat het nemen van alle belangrijke informatie, zoals prijzen, productspecificaties, algemene voorwaarden en alle andere relevante punten over het product of de dienst die wordt aangeboden, en dit vervolgens op een esthetisch verantwoorde manier presenteren. Denk na over het maken van dia’s of visuals die de belangrijkste punten duidelijk communiceren met behulp van grafieken, diagrammen of diagrammen. Deze beelden moeten indien nodig vergezeld gaan van geschreven tekst voor verdere uitleg.

4. Stel een contract op bij offerte aanvragen

Het is belangrijk om jouw klanten een nauwkeurige offerte te geven. Je wilt dat de klant precies begrijpt wat ze krijgen en de tijdlijn waarin het zal worden afgeleverd. Daarom is het zo belangrijk om een contract klaar te hebben! Contracten geven een gedetailleerd overzicht van de geleverde diensten, de verwachtingen van beide partijen en alle andere details die moeten worden opgenomen.

Het klaar hebben van een contract schept ook vertrouwen bij jouw klanten. Als ze zien dat al hun behoeften voor hen zijn vastgelegd in een formeel juridisch document, voelen ze zich vertrouwd om zaken met je te doen. Dit helpt niet alleen om een band op te bouwen met je klantenbestand, maar het helpt ook om je werklast efficiënter te beheren door een gemakkelijk referentiepunt te creëren voor beide partijen die bij de transactie betrokken zijn. Het is tijdbesparend en efficiënt – twee woorden waar elke succesvolle verkoper dol op is!

5. Onderhandel over voorwaarden

Onderhandelen over voorwaarden kan moeilijk zijn, maar het is een essentieel onderdeel van elk verkoopproces als je met je klant tot een overeenkomst wilt komen die voor beide partijen voordelig is. Het hoeft geen ontmoedigende taak te zijn; in feite kan het best spannend zijn! Met de juiste strategieën en technieken kun je voor beide partijen de best mogelijke deal onderhandelen.

Om met succes tot een bevredigende overeenkomst te komen, is het belangrijk om te begrijpen wat beide partijen willen en nodig hebben tijdens de onderhandelingen. Je moet de koper ook voldoende onderzoeken om te weten hoeveel speelruimte ze je waarschijnlijk zullen geven bij het bespreken van prijspunten of andere details met betrekking tot hun aankoop. Als je eenmaal weet waar beide partijen staan over dit soort kwesties, is het tijd voor een open dialoog over wat beide partijen nodig hebben van de transactie en hoe aan die behoeften kan worden voldaan.

6. Herzie je voorstel 

Het presenteren van je voorstel aan een klant is een spannend moment voor elke verkoper. Na al het harde werk en de voorbereiding ben je eindelijk klaar om je ideeën te laten zien en feedback te krijgen. Voordat het zover is, is het belangrijk om het voorstel eerst zelf goed door te nemen.

Door de tijd te nemen om elk detail van je voorstel door te nemen, kan je ervoor zorgen dat er geen fouten of weglatingen zijn wanneer je het aan de klant presenteert. Het beoordelen van jouw eigen werk kan vervelend zijn, maar door deze extra stap te nemen, kan je laten zien hoeveel je geeft om het leveren van een kwaliteitsproduct. Niet alleen dat, maar dit kan ook blijk geven van toewijding aan nauwkeurigheid en aandacht voor detail, wat zeker indruk zal maken op potentiële klanten. En als er fouten tussen de mazen glippen, kun je ze opvangen voordat je het voorstel presenteert, zodat je tijd hebt voor de nodige correcties of verduidelijkingen, zodat alles er perfect uitziet wanneer je het presenteert tijdens je pitch!

7. Volg de klanten op bij vrijblijvende offerte verkrijgen

Als het op verkoop aankomt, is een van de belangrijkste dingen die je kan doen ervoor zorgen dat jouw klanten op de hoogte worden gehouden. Dit betekent dat je regelmatig contact met hen opneemt nadat je een voorstel hebt verzonden of een offerte voor een product of dienst hebt ingediend. Door dit te doen, kunnen klanten er zeker van zijn dat hun vragen en bestellingen serieus worden genomen en dat ze top-of-mind blijven voor toekomstige zaken.

Door regelmatig op te volgen, bouw je ook langdurige relaties op met klanten en creëer je een omgeving waarin ze zich gehoord en begrepen voelen. Je kunt alle vragen snel en efficiënt beantwoorden en tegelijkertijd laten zien dat je hun tijd en feedback op prijs stelt. Dit zal niet alleen helpen bij het opbouwen van vertrouwen tussen beide partijen, maar het kan in de toekomst ook leiden tot meer verkoopkansen!

8. Reageer snel bij offerte verkrijgen

Wanneer klanten aanvullende informatie vragen of wijzigingen vragen, is het belangrijk om hun verzoeken niet te verwaarlozen. Tijdig reageren is een essentieel onderdeel van verkoop en klantenservice. Het geven van een snelle en enthousiaste reactie kan het verschil maken bij het verhogen van de klanttevredenheid en het stimuleren van de verkoop. Zorg dus dat je regelmatig je e-mail, website en andere communicatiemiddelen in de gaten houdt!

Door snel te reageren wanneer klanten vragen stellen of verzoeken indienen, kan je laten zien dat hun behoeften serieus worden genomen. Het is belangrijk om snel beschikbaar te zijn om vragen over hun offerteaanvraag te beantwoorden of hun zorgen weg te nemen, zodat ze zich niet verwaarloosd voelen. De tijd nemen om eventuele vragen op te volgen met doordachte antwoorden of oplossingen, helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij klanten en moedigt positieve relaties aan.

Zorg ervoor dat je snel reageert wanneer klanten contact opnemen, aangezien dit jouw toewijding aan een uitstekende klantenservice laat zien en terugkerende klanten stimuleert. Als je dit doet, zorg je ervoor dat jouw klanten een plezierige winkelervaring hebben, waardoor de kans groter wordt dat ze in de toekomst terugkeren!

9. Gebruik CRM Software

Het gebruik van Customer Relationship Management (CRM)-software kan je helpen om het beheer van meerdere offertes een stuk eenvoudiger te maken.

CRM-software is ontworpen om een georganiseerde aanpak te bieden voor het opslaan en volgen van klantgegevens, zodat je verzoeken snel kunt verwerken en beheren. Dit helpt je niet alleen tijd te besparen, maar stelt je ook in staat om nauwkeurige gegevens bij te houden met minimale inspanning van jouw kant. Dit kan resulteren in betere vervolgtaken, zoals tijdige reacties of geautomatiseerde herinneringen wanneer offertes moeten worden betaald. Bovendien kan CRM-software worden gebruikt om geautomatiseerde waarschuwingen in te stellen wanneer potentiële klanten offertes hebben ingestuurd, zodat je nooit een kans mist!

Over het algemeen is het integreren van CRM-software in je verkoopproces een geweldige manier om tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen bij het afhandelen van meerdere offertes.

10. Bevestig overeenkomst

Als het om verkopen gaat, is het ondertekenen van contracten een essentiële stap naar succes. Het zorgt niet alleen voor een duidelijk begrip van de overeenkomst tussen jou en je klant, maar zorgt ook voor een succesvolle verkoop. Een contractondertekening of e-mailbevestiging is nodig zodat beide partijen kunnen bevestigen dat ze akkoord gaan met de parameters van de onderhandeling.

Door een overeenkomst te bevestigen door middel van een contractondertekening of e-mailbevestiging, kan je er zeker van zijn dat de verkoop succesvol zal zijn en door beide partijen zal worden begrepen. Deze methode biedt niet alleen een formeel verslag van het gesprek, maar kan ook dienen als bewijsmateriaal voor het geval er later geschillen ontstaan. Bovendien bewijst het dat beide partijen alle voorwaarden die tijdens de onderhandelingen zijn vastgesteld, hebben aanvaard.

Het bevestigen van overeenkomsten door middel van het ondertekenen van contracten of e-mailbevestigingen zorgt ervoor dat iedereen tijdens elke transactie op dezelfde pagina zit en voorkomt toekomstige misverstanden.

Het verkrijgen van succesvolle offertes vergt tijd, inspanning, onderzoek, onderhandelingsvaardigheden en aandacht voor details in elke stap van het proces – van het verzamelen van informatie over potentiële klanten tot het bevestigen van de overeenkomst voordat er iets wordt gestart. Door deze 10 stappen te volgen kunnen accountmanagers ervoor zorgen dat elke kans maximaal wordt benut en dat elke ontmoeting met een potentiële klant positieve resultaten oplevert!

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.