Home » Blog » 10 eigenschappen om de kunst van het salesmanagement te beheersen 

10 eigenschappen om de kunst van het salesmanagement te beheersen 

okt 2, 2023 | Leidinggeven

Een succesvolle salesmanager worden vereist meer dan alleen een charismatische persoonlijkheid. Het vereist een unieke set vaardigheden die in de loop der tijd kunnen worden aangescherpt en ontwikkeld, want goede salesmanagers weten niet alleen hoe ze moeten verkopen – ze weten ook hoe ze een salesteam moeten leiden, strategieën moeten ontwikkelen en anderen moeten inspireren. Dus als je een effectieve verkoopmanager wilt worden, zijn hier 10 eigenschappen die je moet verwerven en ontwikkelen. 

1. Communicatievaardigheden

Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn essentieel, omdat je ideeën en boodschappen duidelijk en beknopt moeten kunnen overbrengen. Ook moet je in staat zijn om actief te luisteren, de behoeften van de klant te begrijpen, relaties met potentiële kopers op te bouwen, deals te sluiten, conflicten snel op te lossen en situaties nauwkeurig te beoordelen alvorens beslissingen te nemen. Al deze vaardigheden vereisen goede communicatieve vaardigheden om succesvol te zijn in de rol van salesmanager.

Het hebben van sterke communicatieve vaardigheden helpt verkoopmanagers niet alleen hun doelen te bereiken, maar stelt hen ook in staat om vertrouwen met hun klanten te ontwikkelen, wat essentieel is voor elk succesvol bedrijf of organisatie.

2. Besluitvaardigheid

Verkoopbeheer is een integraal onderdeel van elk bedrijf en de beslissingen van salesmanagers kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het succes van een bedrijf. Van het rekruteren van het juiste team tot het kiezen van de leads om op te volgen, succesvolle salesmanagers moeten snel en met vertrouwen goede beslissingen kunnen nemen om ervoor te zorgen dat hun team zijn doelen bereikt. Het is dan ook geen verrassing dat besluitvorming een grote rol speelt in sales management!

Goede besluitvormingsvaardigheden zijn essentieel voor verkoopmanagers, aangezien ze klantgegevens moeten kunnen analyseren, risico’s kunnen inschatten en kunnen anticiperen op de behoeften van de klant. Dit vereist inzicht in zowel de capaciteiten van hun eigen team als het branchelandschap, zodat ze deze inzichten kunnen gebruiken om hun beslissingen te onderbouwen. Er zijn nu in het salesproces eenmaal veel keuzes die gemaakt moeten worden, zoals het bepalen van een salesstrategie, het maken van een verkoopplan en bij het kijken naar hoe je kan zorgen voor omzetgroei.

3. Leiderschapsvaardigheden

Het hebben van sterke leiderschapsvaardigheden is noodzakelijk voor een verkoopmanager om succesvol te zijn in het identificeren van kansen, het ontwikkelen van strategieën en het behalen van doelen. Goede leiders stellen haalbare doelen, creëren nieuwe methodes, definiëren verwachtingen, geven feedback en bieden oplossingen die werknemers op het goede spoor houden om ze te bereiken. Met de juiste leiderschapstools en -technieken kunnen verkoopmanagers hun team inspireren om grotere hoogten te bereiken dan ooit tevoren!

Verkoopmanagers met effectieve leiderschapsvaardigheden weten hoe ze het beste in hun team naar boven kunnen halen door aanmoediging, feedback en richting te geven. Ze kunnen innoveren en nieuwe dingen implementeren die ervoor zorgen dat de sales nog beter gaan.

4. Analytisch denken bij salesmanagement

Analytisch denken stelt verkoopmanagers in staat om meer strategisch te zijn als het gaat om hun besluitvorming. Het helpt hen de huidige marktomstandigheden te beoordelen, trends te identificeren en toekomstige resultaten te voorspellen. Het helpt hen ook kansen te herkennen die ze anders misschien zouden hebben gemist vanwege vooroordelen of gebrek aan kennis. Bovendien rust analytisch denken verkoopmanagers uit met de vaardigheden die nodig zijn om problemen snel en effectief op te lossen in situaties met hoge druk. Door toegang te hebben tot de juiste informatie, zoals via software voor salesmanagement of crm, kan de productiviteit van het hele team verbeterd worden. Door te testen met verschillende gratis proefversies, zoals salesmanagementsystemen, kan je de beste keuze maken voor jouw team.

Verkoopmanagers die analytisch denken oefenen, kunnen van onschatbare waarde worden voor hun bedrijf door de productiviteit, efficiëntie en winst te helpen verbeteren.

5. Tijdmanagementvaardigheden

Ben je benieuwd welke invloed leiderschap heeft op jouw team? Tijdmanagementvaardigheden zijn essentieel voor verkoopmanagers om succes te behalen in hun rol. Met de juiste tijdmanagementmethoden kunnen verkoopmanagers de dagelijkse taken van het managen van hun team en het bijhouden van prestatiestatistieken beter aan. Door te begrijpen hoe ze tijd effectief kunnen beheren, kunnen verkoopmanagers kostbare middelen besparen en zich concentreren op activiteiten die langetermijnresultaten opleveren voor hun team en bedrijf. 

Verkoopmanagers worden tegenwoordig geconfronteerd met een steeds grotere complexiteit als het gaat om het managen van hun salesteams. Tijd effectief kunnen besteden aan de belangrijkste taken is essentieel om burn-out te voorkomen en de hele werkdag productief te blijven. Goede tijdmanagementvaardigheden stellen verkoopmanagers in staat taken te prioriteren, deadlines bij te houden, georganiseerd te blijven en snel te reageren op behoeften of verzoeken van potentiële klanten.

6. Onderhandelingsvaardigheden

De verkoopmanagers van vandaag moeten over een grote verscheidenheid aan vaardigheden beschikken om te slagen. Een vaardigheid die essentieel is voor elke verkoopmanager, is het vermogen om te onderhandelen. In de huidige competitieve zakelijke omgeving zijn onderhandelingsvaardigheden essentieel voor elke succesvolle verkoopmanager.

Onderhandelingsvaardigheden kunnen het verschil maken als het gaat om het sluiten van de deal en ervoor zorgen dat beide partijen tevreden zijn met het resultaat. Met effectieve onderhandelingsstrategieën kunnen verkoopmanagers kansen identificeren waar ze hun winst kunnen vergroten en tegelijkertijd kunnen voldoen aan de behoeften van elke klanten. Verkoopmanagementteams moeten in staat zijn waarde te tonen en te begrijpen hoe incentives of kortingen langetermijnrelaties met klanten kunnen beïnvloeden. Door goed te onderhandelen, kunnen ze deze win-winscenario’s creëren die beide partijen in gelijke mate ten goede komen en langdurige zakelijke relaties in de toekomst veiligstellen.

7. Vaardigheden voor het opbouwen van relaties

Goede verkoopmanagers weten dat vaardigheden om relaties op te bouwen essentieel zijn om effectief met klanten om te gaan en een succesvol verkoopteam te behouden. Het ontwikkelen van sterke relaties is de hoeksteen van succesvolle klantenservice en elke goede verkoopmanager moet bereid zijn om deze verbindingen te onderhouden.

Vaardigheden om relaties op te bouwen zijn vooral belangrijk voor verkoopmanagers omdat ze de mogelijkheid bieden om een band met klanten op te bouwen, vertrouwen te winnen, hun behoeften en verlangens te begrijpen en loyaliteit op te bouwen. Wanneer verkoopmanagers bijvoorbeeld oprechte interesse tonen in wat hun klanten willen en dienovereenkomstig op maat gemaakte oplossingen bieden, kan dit een positieve invloed hebben op de klanttevredenheid en op het zakelijke succes op de lange termijn. Dergelijk gedrag vergroot de waarde van elk product of elke dienst die wordt aangeboden door aan te tonen dat het gericht is op het voldoen aan specifieke klantbehoeften in plaats van een generieke one-size-fits-all-benadering.

8. Aanpassingsvermogen en flexibiliteit

Toonaangevende verkoopmanagers begrijpen het belang van aanpassingsvermogen in hun rol. Met een flexibele aanpak zijn ze in staat om snel en effectief te reageren op klantbehoeften en markttrends, waardoor hun team een voorsprong heeft op concurrenten.

In de steeds veranderende wereld van salesmanagement is het essentieel om flexibel te zijn en jouw verkoopactiviteiten aan te passen. Ervaren verkoopmanagers moeten een open geest hebben als het gaat om nieuwe benaderingen en processen; ze moeten groeimogelijkheden kunnen identificeren om concurrerend te blijven. Ze moeten ook bereid zijn om snel en resoluut veranderingen door te voeren als dat nodig is, en voortdurend op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen die hun team ten goede komen.

Het aannemen van een flexibele leiderschapsstijl kan helpen om succes in de huidige markten te verzekeren en tegelijkertijd voor te bereiden op toekomstige uitdagingen door jouw team te positioneren voor welvaart op de lange termijn.

9 . Conflictoplossend vermogen

Verkoopbeheer is een moeilijke taak en vereist vaak het gebruik van vaardigheden voor het oplossen van conflicten. Verkoopmanagers moeten in staat zijn om met conflicten tussen werknemers, klanten en andere belanghebbenden om te gaan en tegelijkertijd een positieve en proactieve houding te behouden. Conflictoplossing is een essentiële vaardigheid voor verkoopmanagers, omdat het hen in staat stelt om hard te blijven werken in chaotische situaties en ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen tevreden zijn met het resultaat.

Verkoopmanagers die uitstekende vaardigheden hebben om conflicten op te lossen, kunnen helpen een positieve werkomgeving te creëren waar werknemers zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen. Met dit soort sfeer zullen salesmedewerkers winstgevend zijn omdat ze zich op hun taken kunnen concentreren zonder zich zorgen te hoeven maken over interpersoonlijke conflicten of geschillen binnen de organisatie. Bovendien helpt effectieve conflictoplossing door verkoopmanagers bij het bevorderen van betere relaties tussen klanten, wat kan resulteren in verbeterde sales. Dus zorg ervoor dat je medewerkers tevreden zijn, want op die manier blijven klanten bij jou terugkomen.

10 . Motiverende vaardigheden bij salesmanagement

Motiverende vaardigheden zijn essentieel voor verkoopmanagers om succesvol te zijn in de rol. Verkoopmanagers moeten het vermogen hebben om hun team gemotiveerd en geïnspireerd te houden terwijl ze werken aan het bereiken van een doel. Met de juiste motivatie kunnen verkoopteams geweldige dingen doen!

Het hebben van sterke motiverende vaardigheden is niet alleen belangrijk voor verkoopmanagers om hun team te motiveren, maar ook om het moreel binnen jouw organisatie op peil te houden. Door een omgeving te creëren waarin iedereen het gevoel heeft dat ze een doel hebben en impact kunnen maken, is de kans groter dat verkoopteams gedurende hun tijd bij het bedrijf productief en gemotiveerd blijven. Wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van iets groters, is het voor hen gemakkelijker om samen te werken aan het bereiken van gemeenschappelijke doelen. Verkoopmanagers moeten op de hoogte zijn van de invloed die zij hebben op elke medewerker. Daarom is het zo belangrijk om goede motiverende vaardigheden te hebben als verkoopmanager; het helpt een omgeving te creëren die succes en groei onder werknemers aanmoedigt. 

Een succesvolle sales manager zijn vereist meer dan alleen charisma; het vereist hard werken, toewijding, en vooral – de juiste set eigenschappen tot je beschikking hebben! Door je te richten op het ontwikkelen van deze tien eigenschappen die hierboven zijn beschreven en veel aandacht voor de rol te hebben, ben je goed op weg om de kunst van effectief verkoopmanagement onder de knie te krijgen! 

Meer interessante artikelen

Fase 1: Opportunity

Bepaal doelgroep en hulpvraag.

Salescaptain

Haal meer uit jezelf en jouw salesteam

Salesbuitendienst

Groei en realiseer sneller resultaten

Salesbinnendienst

Ontwikkel en lever een bijdrage aan succes

Fase 2: Challenge

Bepaal het echte probleem.

Nieuwe klanten

Werven van potentiēle klanten op een andere manier

Bestaande klanten

Actiever klanten behouden en uitbouwen

Leidinggeven

Duurzaam leidinggeven aan jouw salesteam(s)

Fase 3: Execute

Bepaal welke oplossing je inzet.

Salescoaching

Van praktijk naar vaardigheden en gedrag

Salesprogramma’s

Duurzaam commercieel leiderschap

Salesconsultancy

(Her)inrichten salesproces of salesmanagement

Voor werkgevers

Weving & selectie

De juiste salesprofessionals vinden die aansluiten bij jouw klanten

Executive search

De juiste salescaptains vinden die de opdracht kunnen uitvoeren

Sales Legends methode

Initiutief en authentieke recruitment voor alle salesvacatures

Voor kandidaten

Werkwijze

Wij pushen niet en nemen de tijd. Zo ontstaat de gevoelsmatch

Salestips

Sales is een vak. Blijf op de hoogte van de laatste salestips.

Vacatures

Luister en kijk naar onze salesvacatures die je verder brengen.